A Köles Nemzetközi Éve: Kiaknázni a kölesben rejlő potenciált az emberek és a környezet jóléte érdekében

  • gastrovilág
  • 2022.12.08
    14:44
  • FAO SAJTÓKÖZLEMÉNY
Ahogy a globális élelmezési rendszereket egyre nagyobb kihívás elé állítja a növekvő világnépesség élelmezése, úgy értékelődik fel az ellenálló gabonafélék – mint a köles – termesztésének térnyerése, melyek olcsó és tápláló alternatívát jelentenek.

Ez volt a fő üzenet a 2023-as Köles Nemzetközi Évének megnyitó ünnepségén tegnap az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) székházában.

Számos különböző gabona tartozik a kölesfélék csoportjába, melyek emberek millióinak jelentenek fontos táplálékforrást a szubszaharai Afrikában és Ázsiában. Mélyen gyökereznek számos őslakos kultúrában és tradícióikban és sok helyen fontos szerepet játszanak az élelmezésbiztonság garantálásában.

„A kölesfélék magas tápanyagértékkel bíró ősi gabonák. Jelentős szerepet töltenek be és hozzájárulnak a kistermelők támogatásához, a fenntartható fejlődéshez, az éhezés felszámolásához, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodáshoz, a biológiai sokféleség megőrzéséhez és az agrár-élelmezési rendszerek átalakításához” – mondta a FAO főigazgatója Csü Tong-jü a hibrid esemény résztvevőinek.

A kölestermelés bővítése segítené a kistermelők megélhetését és tisztességes megélhetést biztosítana nőknek és fiataloknak. Az ebből származó jövedelem hozzájárulna a gazdasági növekedéshez. A köles kínálta egészséges alternatíva segíthet a sokkok jelentette rizikók kivédésében. A Köles Nemzetközi Éve és a kölestermesztés növelése hozzájárul a 2030-as fenntartható fejlődési ütemterv megvalósításához.

Nyitókép: Kölescsomagok a FAO római székházában. ©FAO/Giulio Napolitano