Remekeltek a magyar pezsgők a 2022-es Decanter World Wine Awards-on

dén 19. alkalommal rendezték meg a Decanter World Wine Awards-ot, a világ legnagyobb borversenyén négy platina mellett kilenc magyar tétel kapott aranyérmet, kiemelkedve a nemzetközi mezőnyből. Külön büszkeség, hogy a világ legbefolyásosabb bor- és pezsgő-megmérettetésén a somlói Kreinbacher Birtok Prestige Brut pezsgője és Brut Classic pezsgője is egy-egy aranyérmet hozott el.

A Decanter World Wine Awards (DWWA) a világ legtekintélyesebb és legbefolyásosabb borversenye, melyre idén mintegy 18 244 tételt neveztek 54 országból. A tételek elbírására pedig mintegy 250 borszakértő gyűlt össze Londonban, köztük 41 Master of Wine és 13 Master Sommelier. Az eredményeket a DWWA június 7-én tette közzé, a szervezők Magyarországnak összesen 4 platinát, 9 aranyat, 57 ezüstöt és 70 bronzérmet osztottak ki. A szigorú zsűrizés alapján kizárólag 95 pont felett adnak aranyérmet, míg platina díjjal az aranyérmeket újrakóstolva jutalmazzák a legkiválóbb tételeket (97-100 pont).

Magyarország sikerét jelzi, hogy a négy platinával és kilenc arannyal díjazott tételek között Tokaj mellett egy-egy balatoni és egri tétel is szerepel, a hazai tradicionális pezsgők pedig újabb két aranyéremmel lettek gazdagabbak.

Kiemelkedő sikerrel zártak a Kreinbacher pezsgők

A Kreinbacher Birtok nyolcadik éve szerepel megszakítás nélkül az éremlistán pezsgőivel. Tradicionális pezsgői és borai még a legtöbbet tapasztalt sommeliér-ket is meglepik, illetve képesek kiemelkedni egy rendkívül erős nemzetközi mezőnyből is.

A 2022-es DWWA-ra nevezett tételek közül a Prestige Brut 96 pontot, a Brut Classic pezsgő pedig 95 pontot elérve aranyérmet nyert el.

A Prestige Brut, mely a Birtok legkiemelkedőbb tétele illatban citrusokkal és fehérhúsú gyümölcsjegyekkel nyit, melyet kalács gazdagít. Kristálytiszta pezsgő, melyet a citrusosság mellett lédús gyümölcsösség, ananász és finom érlelési jegyek jellemeznek. Hosszú utóízén a grapefruit és némi sósság vezet végig, kifejezetten friss karakterét a válogatott chardonnay és a furmint alapboroknak köszönheti. A DWWA jellemzésében a Prestige Brut komplex és fejlett aromáit, vibráló stílusát emelte ki érdemként.

A Brut Classic pedig egy igazán friss és elegáns tétel, amely illatában olyan ígéretes aromákat sorakoztat fel, mint a citrusok, fehérvirágok és mandula. A chardonnay alapozza meg a friss és elegáns összképet, de a furmintra jellemző kellemes kesernye is megjelenik. Ízében a grapefuit és lime mellett csonthéjasok, birs és érlelési jegyek, toast és pirított mandula is megjelennek. Lendületes, telt habzású tétel, utóíze határozottan ásványos, sós karaktert ad neki. A DWWA jellemzésében a Brut Classic tiszta, fehérhúsú gyümölcsös profilját és érlelési jegyeit, hosszát hangsúlyozta erősségként.

Mindezek mellett kellemes meglepetés, hogy a Kreinbacher Birtok egyik bora, a 2020-as szüretelésű Juhfark tétele is bronz minősítést nyert el a megmérettetésen, a helyi fajtára jellemző, kellemesen gyümölcsös aromájának köszönhetően.