Kiválasztották a Pannon Egyetem hivatalos borát

A Szenátus a Pannon Egyetem borának a Bogáromi Borbirtok BalatonBort választotta 2021. december 17. napjától 2022. június 30. napjáig.

A Pannon Egyetem Szenátusa borbírálat keretében döntött A Pannon Egyetem boráról. A borbírálat lebonyolításában, a borok értékelésében Dobosi Győző borász és Gyukli Krisztián borász segítette a szenátus tagjait. A résztvevők 5 tételből választhatták ki a Pannon Egyetem borát.

„A borokat nem 1-100 pont között bíráljuk, hanem origó rendszerrel. Azért fontos ez, mert a bírálati szempontból egy meghatározott "sávba" keresünk borokat. Egy könnyű bort keresünk, ahol a testesség nem előny, ami általában egy bornál lehetne az. Most egy konkrét kategória legjobb borát keressük. A bírálati pontszámok szerint a 0-tól, vagy Origótól való távolságot nézzük. Minden, ami elviszi a bort az ideálistól (tehát az origóról), az + vagy - értékekkel 1-3 érték közötti szavazatot kap. Az a bor a legjobb, amelyik a legtöbb origó szavazatot kapja, és a legkevesebb kilengő értéket” – magyarázta Dobosi Győző.

„A BalatonBor mint egy nyári, könnyű, szomjoltó olaszrizlingnek az aromaprofilja az én olvasatomban a következő: kitöltéskor egy picikét szénsavas, halvány zöldesre hajazó sárgás színei vannak. Emellett a pohárban nagyon könnyen mozog, tehát nem egy olajos, testes, tartalmas viszkozitású, hanem nagyon könnyű. A friss olaszrizlingek illataiban a zöldalma, a citrusos illatok, a friss gyümölcs illatok jelennek meg. Ízében pedig, száraz kategóriaként a savak és a cukrok harmonizálnak, tehát se nem édes hatású, se nem savas. Olyan, aminek a kortya is hosszan tart a szájban, kellemes meginni, tehát amiből kérnénk még egy pohárral az étteremben. Ez az érzet, ez az origó” – tette hozzá Gyukli Krisztián.

A bírálatok összegzését követően az alábbi eredmény született:

1. Bogáromi Borbirtok BalatonBor

2. Tagyon Borbirtok BalatonBor

3. Gyukli Pince BalatonBor (2019-es évjárat)