Brassói aprópecsenye - újragondolva

A brassói nagy viták alapja - mindenki tudja az "igazi" receptet, és örömmel szólja le másét - írja a nosalty.hu bloggere, s állt elő egy merőben új megoldással.

A húst először pár percig kérgesre pirítottuk, majd sütőben 7 perc alatt átsütöttük - mint megtudtam, ezt hívják szakzsargonban kihúzatásnak. Mire a krumpli elkészült, a húst is felvágtuk, és még szafttal is jól meglocsoltuk. Az összes eddig kóstolt brassói közül ez hasonlított legjobban anyukáméra ízben. Szeretettel ajánlom mindenkinek, aki nem fél az új formáktól, szeret ételekkel kísérletezni, és nem bánja, ha fele annyi idő alatt elkészül, mint a klasszikus recept - írja a nosalty blogján Nemes Nóra.

hozzávalók 3 adagra

  • 5 db burgonya (nagyobb)
  • 1 db sertésszűz (közepes)
  • 1 fej fokhagyma
  • 3.5 dl alaplé
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 3 ek sertészsír
  • 3 ek snidling (friss)
  • 1 ek vaj
  • 1 ek olívaolaj

elkészítés

  • A fokhagymát gerezdekre szedjük, megpucoljuk.
  • A krumplit meghámozzuk, és vékony, egyenlő szélességű korongokra vágjuk. Egy tepsit kikenünk zsírral, és ráhelyezzük őket úgy, hogy ne fedjék egymást. A krumplik végeit féretesszük.
  • Sütőbe tesszük, és 180 fokon 30-40 perc alatt roppanósra sütjük.
  • Addig a fokhagymákat és a krumplik végeit beletesszük az alaplébe, és egy kisebb lábosban összeforraljuk. Attól függően, hogy az alaplevünk mennyire fűszeres, sózzuk és borsozzuk.
  • Amíg az alaplé a fokhagymával fő, egy nagyobb serpenyőben összehevítjük az olajat és a vajat, majd nagy lángon kb. 5-7 perc alatt körbepirítjuk a szüzet. Ha megnyomkodjuk, még bőven puhának kell lennie - innen tudjuk, hogy a belseje még nem sült át. Sózzuk, borsozzuk előtte, ízlés szerint.
  • Ha a krumpli majdnem kész, a szüzet egy kis tepsibe tesszük (vagy, ha a serpenyőnket sütőbe is lehet tenni, akkor abba hagyjuk) és kb. 7-10 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a beleszúrt hústű nyomán nem jön ki semmilyen véres lé, de még puha. Kb. 10 percig pihentetjük deszkán.
  • Az alaplébe beletesszük a paprikát, elkeverjük, és a krumplival-fokhagymával együtt összeturmixoljuk. A végén belekeverjük a snidlinget.
  • A krumplikat tányérra szedjük, a húst keresztben ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és ráültetjük. Igazságosan elosztjuk rajta a szószt, és azonnal fogyasztjuk.
  • Sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

A recept forrrása ITT található.