Aszály fenyeget 7 millió gazdát Afganisztánban

  • gastrovilág
  • 2021.09.08
    13:52
  • FAO sajtóközlemény
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a humanitárius segítségnyújtás növelését sürgeti Afganisztánban, ahol az egyre súlyosabb szárazság már több mint 7 millió, mezőgazdaságból élő ember megélhetését veszélyezteti.

Afganisztánban jelenleg 14 millió ember – az ország lakosságának harmada – tartósan éhezik és azonnali humanitárius segélyre szorul – és sokan közülük most az aszállyal is kénytelen szembenézni.

„A szemünk előtt zajló humanitárius válságban sem szabad elfeledkeznünk a gazdákról és állattartókról,” – mondta a FAO főigazgatója, Csü Tong-jü. „Sürgős mezőgazdasági támogatással ellensúlyozható a szárazság hatása és elkerülhető a helyzet súlyosbodása Afganisztán vidéki részein.”

A súlyos szárazság, a koronavírus járvány gazdasági hatásai és a belső menekültek nagy száma kemény csapás mért Afganisztán vidéki közösségeire, főként a növénytermesztőkre és pásztorokra, akik az ország gazdaságának gerincét adják. Az élelmiszertermelés és a mezőgazdaságból élők megélhetése nagy nyomás alá került.

„Ha most nem segítünk az aszály sújtotta embereknek, sokan kénytelenek lesznek felhagyni a mezőgazdasággal és elhagyni otthonukat,” – tette hozzá. „Ez veszélyezteti az élelmezésbiztonságot és újabb fenyegetést jelent az ország biztonságára is.”

Veszélyben az őszi vetés

A FAO 250 000 gazdálkodó családnak – összesen mintegy 1,5 millió embernek – tervez támogatást biztosítani a szeptember végétől október elejéig tartó őszi vetési szezonban. A jelenlegi támogatási szint mellett azonban csak 110 000 család részesülhetne a FAO segítségéből, és további 18 millió dollárra lenne szükség az aszály elleni program teljeskörű végrehajtásához.

Miután az aszály miatt az idei terméseredmény 20%-kal elmarad a tavalyitól és 15% az átlagtól, az őszi búza kulcsfontosságú a súlyos élelmiszerhiány elkerüléséhez és a több millió mezőgazdaságból élő ember túléléséhez.

Gazda búzát arat az afganisztáni Nangarhar tartományban. ©FAO/Farshad Usyan Gazda búzát arat az afganisztáni Nangarhar tartományban. ©FAO/Farshad Usyan

Afganisztán becsült szükséglete a legfontosabb gabonákból (főként búza és liszt) várhatóan 28%-kal nő és eléri a 3,6 millió tonnát. Az állami vetőmagelosztó rendszer is súlyosan megrogyhatott a jelenlegi válságban, további nehézségeknek kitéve az eleve rossz helyzetben lévő gazdálkodókat.

Az aszály hatása a haszonállatokra

A téli szezon közeledtével az afgán pásztorok és állattartok is azonnali segítségre szorulnak. Becslések szerint 3 millió állat van veszélyben.

A FAO felmérése alapján a pásztorok és állattartók nagy többségének helyzete kritikus és ha nem érkezik időben a segítség, a magas takarmányárak miatt sokan állataik eladására és esetleg lakhelyük elhagyására kényszerülhetnek.

A távolabbi kilátások sem túl fényesek: a szárazság után az állattartóknak általában három, de akár öt évre is szüksége lehet a talpraálláshoz – állapította meg a FAO új kutatása. A gyenge búzatermés még tovább ronthat a helyzetükön.

A FAO Afganisztánban

Az elégtelen támogatás és a nehéz körülmények ellenére a FAO elkötelezett az afganisztáni emberek támogatása mellett és idén 3,5 millió embernek tervez segíteni.

„A partnereink támogatásának köszönhetően, akik időben reagáltak a súlyos aszályra való korai figyelemfelhívásunkra, 30 tartományban több mint 1 millió rászoruló kapott meződazdasági eszközöket, takarmányt, továbbá képzést és pénzalapú támogatást 2021-ben,” – mondta Kaustubh Devale, a FAO afganisztáni vészhelyzeti és rezíliencia programjának vezetője.