Csökkentek a globális élelmiszerárak júliusban

  • trendek
  • 2021.08.05
    14:24
  • FAO SAJTÓKÖZLEMÉNY
Már második hónapja csökken az alapvető élelmiszer-alapanyagok nemzetközi ára, jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

A FAO élelmiszerár indexe – amely a globális kereskedelem legjelentősebb élelmiszer-alapanyagainak havi árváltozását követi – 1,2%-kal zárt alacsonyabb átlagon júliusban, ami azonban még ezzel is 31%-kal szárnyalja túl az egy évvel ezelőtti értéket. Az esés a gabona-, növényi olajok és a tejtermékek árcsökkenését tükrözi.

A gabonafélék árindexe 3%-kal mérséklődött a múlt hónapban, ezen belül is a kukorica 6%-os áresése vitte a prímet a jobb argentin és amerikai termelési kilátások miatt, szemet hunyva a kedvezőtlen brazíliai termelési helyzet fölött. Az alacsonyabb importkeresletnek köszönhetően olcsóbb lett a többi szemestermény is, mint az árpa és cirok. A búza jegyzése (hétéves csúcsot döntve) 1,8%-kal volt magasabban júliusban, részben a csapadékhiányos észak-amerikai időjárás miatt. Eközben a rizs nemzetközi ára kétéves mélységbe zuhant a valutaárfolyam-mozgás és a magas szállítmányozási költségek és a logisztikai problémák okozta értékesítési nehézségek folyományaként.

Árpamező Franciaországban, ©FAO/Olivier Thuillier Árpamező Franciaországban, ©FAO/Olivier Thuillier

Az északi féltekén a nyári szezon beköszönte és az alacsony piaci aktivitás hozzájárultak a tejtermékek 2,8%-os árcsökkenéséhez, élen a sovány tejporral, amit a vaj, teljes tejpor és sajtok ára követ.

A FAO növényiolaj-árindex 1,4%-os csökkenésével öthavi mélypontra ért, ahogy a szója-, repce- és napraforgóolaj alacsonyabb ára ellensúlyozta a pálmaolaj drágulását. A kisebb volumenű bioüzemanyag termelés Argentínában a szójaolajra hatott, míg a repce és a napraforgó piacát a rekordnagyságú 2021–2022-es készletek befolyásolták.

Ezzel szemben a cukor árindexe 1,7%-os növekedésével folytatta a három hónapja tartó emelkedését. Az okok között megtaláljuk az üzemanyag drágulást és a fagyok gerjesztette bizonytalanságot a legnagyobb termelő ország Brazíliában, míg a jó termés Indiában épp tompította az árerősödést.

A húsárak esetében visszafogott növekedést regisztráltak az észak-ázsiai importkereslet és az alacsonyabb termelésnövekedés generálta baromfihús drágulás miatt. Erősödött a szarvasmarha ára a megnövekedett kínai kereslet és a nagyobb termelők alacsonyabb készletei okán. A sertéshús ára csökkent a visszafogottabb kínai importnak köszönhetően.