Aranyból és ezüstből is duplázott a somlói Kreinbacher a legnagyobb nemzetközi borversenyen

Rendhagyó körülmények között, de sikeresen zajlott le Londonban a világ legnagyobb borversenye, a DWWA 2021. Rekordot döntött a nevezések száma, idén 18 093 tétel érkezett 56 országból. Óriási eredmény, hogy több hazai tételnek is sikerült kitűnnie a tekintélyes mezőnyből. A somlói Kreinbacher Birtok Prestige Brut pezsgőjük mellett a Furmint Selection 2017 tétellel is aranyat hozott el, ezüstből szintén dupláztak. A St. Andrea Best In Show nagydíjat kapott, a tokaji aszúk pedig négy platinát érdemeltek ki.

A Decanter World Wine Awards a világ legnagyobb, egyben legbefolyásosabb borversenye, amelyet most 18. alkalommal rendeztek meg – rekordszámú, több mint 18 ezer tétel érkezett a szervezőkhöz 56 országból. A tételek elbírálásához közel 170 elismert szakértő gyűlt össze Londonban, a két hétig tartó vakkóstolón 44 Master of Wine és 11 Master Sommelier is pontozott.

Az eredményeket július 7-én tette közzé a Decanter. A szervezők összesen 50 Best in Show, 179 platina és 635 aranyérmet osztottak ki. A szigorú zsűrizés során DWWA 2021 aranyérmet kizárólag 95 pont felett adnak, majd az aranyérmeseket újra kóstolva választják ki a platinum díjjal jutalmazott tételeket (97-100 pont).

Magyarország négy platinaéremre és 15 aranyra lehet büszke. Rendkívüli eredménnyel zárt az egri St. Andrea (Best in Show díjas a Nagy-Eged Dűlő Grand Superior 2017) és Tokaj, a Kreinbacher Birtok pedig összesen öt érmet hozott el.

Minden eddiginél több érmet kapott a Kreinbacher

A somlói Kreinbacher Birtok hetedik éve szerepel pezsgőivel az éremlistán. A friss eredmény szépen tükrözi, hogy nemcsak tradicionális pezsgővel, de Somló boraival is képesek kitűnni a nemzetközi mezőnyből.

Prestige Brut pezsgőjüket 95 ponttal DWWA 2021 aranyérmesnek értékelte a szakértő zsűri, a borokra nézve minden eddiginél jobb eredmény, hogy a Furmint Selection 2017 szintén 95 pontot és aranyérmet kapott. A két ezüstérmet a Brut Classic és a Hárslevelű Selection 2017 kapta (90 és 93 ponttal), a Rosé Brut pedig bronzot ért.

Az újabb nemzetközi visszajelzés elhivatott csapatmunka eredménye és fontos útjelző a Kreinbacher számára, hogy a borértő közönségen túl a szakma legjava is értékeli azt a stílust és minőséget, amelyet képviselnek.

A Prestige Brut – amely a Birtok legkiválóbb tétele – palackos erjesztéssel és érleléssel, minimum két év seprőn tartással készül, kifejezetten friss karakterét a válogatott chardonnay és a furmint alapboroknak köszönheti. A DWWA jellemzésében finom virágos és gyümölcsös jegyei mellett élénk, vibráló stílusát, hosszát és eleganciáját emelte ki.

Az aranyérmes Furmint Selection 2017 elkészítéséhez a Somló hegy legjobb adottságú, organikusan művelt dűlőiről szüreteltek, 8 hónap érlelést kapott magyar és francia hordókban, majd a palackos érlelés formálta tovább egyéniségét. A fajta gyümölcsös jegyei mellett hangsúlyos a Somlóra jellemző mineralitás, intenzív és hosszú utóízű tétel.

„Elképesztő versenyév a Birtok számára 2021, hiszen az IWC 2021 borversenyen két ezüst, a VinAgorán dupla arany született, Extra Dry pezsgőnk pedig kategóriájában elnyerte „Az MTA Bora 2021” címet. A mai DWWA eredményt különösen nagyra becsüljük, miközben legjobb magnum palackjainkat nemrég indítottuk útra a pezsgők világbajnokságára.” – fogadta a hírt Prisztavok Zoltán, a Kreinbacher Birtok kereskedelmi- és marketingvezetője.

Champagne-i sikerek

A Kreinbacher Birtok több neves champagne-ház forgalmazójaként is szeretné megmutatni, milyen tételek képviselik a Méthode Traditionnelle kategória és a pezsgővilág csúcsát. A világhírű francia borvidékről az abszolút győztesek között van a Charles Heidsieck: Best in Class díjas a Rosé Réserve és platinaérmes Blanc de Blancs tételük. A Piper-Heidsieck Vintage 2012 és 2014 tételei szintén platinát értek, kimagasló 97 és 98 ponttal. Aranyérmes a Rare Champagne nemrég debütáló 2008-as évjárata, (A díjazott chamapagne-ok elérhetőek a Birtok champagne-válogatásában és a Bortársaságnál.)


A DWWA 2021 versenyről

A szigorú zsűrizés vakon, panelekben történik, a bírák országonként és borvidékenként, szín és szőlőfajta, valamint stílus, évjárat és árkategória szerint kóstolnak.

A hazai tételeket az észak-, közép- és kelet-európai országok között bírálták, a regionális zsűripanelt Caroline Gilby Master of Wine, a régió specialistája és Beth Willard együtt vezették.

A nemzetközi zsűri elnökségét idén Sarah Jane Evans MW és Andrew Jefford mellett Ronan Sayburn töltötte be. A champagne-i tételeket bíráló panel élén Simon Field állt.