Kétmilliárd forintból fejlesztett a Pápai Hús

Átadta kétmilliárd forintos beruházását a Pápai Hús Kft. Az évszázados múltú cég az elmúlt években újra fejlődő pályára állt. A most üzembe állított új gépekkel növelheti a termelését, és ki tudja szolgálni a gyorsan változó élelmiszerfogyasztói igényeket.

Befejeződött a Pápai Hús Kft.-nél az a 2019 végén indult technológiafejlesztési program, amelyben főként a sonka, bacon és a hagyományos töltött termékei előállításához szükséges feldolgozó- és csomagoló berendezéseket telepítettek a cég pápai gyárába.

Az üzembe állított 26 féle új gép jelentősen meggyorsítja a gyártást, 40 százalékkal több sonka és füstölt áru, valamint 30 százalékkal több bacon előállítását teszi lehetővé. Ezen felül elősegíti a változó fogyasztói igényeknek megfelelő prémium minőségű és kiszerelésű termékek készítését.

Az összesen 2,024 milliárd forintos beruházási folyamat a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) segítségével valósult meg. A Pápai Hús a fejlesztéshez 747 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott. A cég a beruházást ezen felül a Magyar Fejlesztési Banktól felvett 769 millió forintos kedvezményes hitelből és 508 millió forintos önerőből finanszírozta.

Pápán és környékén generációról generációra hagyományozódott az az élelmiszergyártási szaktudás, ami máig az alapja a Pápai tevékenységének. A vállalat több mint száz éves fennállása alatt akkor tudott a legsikeresebb lenni, amikor erre a szaktudásra építve a termékfejlesztésben képes volt megelőzni a piacot, miközben a legkorszerűbb technológiát alkalmazta – mondta a beruházás átadásán Szappanos Péter. A Pápai Hús ügyvezetője szerint a 2016 óta az új tulajdonos elkötelezett támogatásával ismét fejlődési pályára állt a cég. A most lezárult fejlesztés ennek a folyamatnak a fontos állomása, lehetővé teszi, hogy a Pápai minőségi termékeivel kihasználja a piaci lehetőségeit.

Szappanos Péter úgy látja, hogy az élelmiszeripar és benne a húsipar jelentős átalakuláson megy keresztül az egész világban. A sikerhez új szemléletre, bátor döntésekre, gyors technológiai és termékfejlesztésekre van szükség.

A kapacitást és a hatékonyságot egyszerre növelő beruházás is mutatja, hogy a Pápai Hús ismét a hazai és külföldi élelmiszeripar leginnovatívabb szereplői közé akar kerülni, ahogyan tette ezt száz évvel ezelőtt is. Meg akarjuk őrizni a tradícióinkat, amelyekhez hozzátartozik az újra való nyitottság, a fogyasztó igény elébe menő termékfejlesztés – mondta a beruházásavatón a cég vezetője.

Az 1913-ban alapított pápai üzem tevékenysége kiterjed a sertésvágásra és darabolásra, előhűtött és fagyasztott hús, füstölt és hőkezelt húskészítmények, sonka és szalonna előállítására. A nagy hazai húsipari vállalatok közül elsőként a Pápai 2020-ban vegán húspótló termékek gyártásába kezdett. A cég közel 700 főt foglalkoztat, beszállító partnerei révén pedig közvetve további 1800-2000 környékbelinek nyújt megélhetést.

Legfrissebb