Egy különleges vállalkozás: ahol a hasznot adományban mérik

A túlkeresletből nem profitot csinálnak, hanem nonprofit módon osztják meg a tudást más háztáji gazdálkodókkal országszerte.

200 jelentkezőből 6 új elkötelezett gazda a csapatban

A magyar „Farmville a valóságban” kezdeményezés 2020 elején a Highlights of Hungary közönségdíjasa lett, majd az Innovációs Minisztérium „100 Legérdekesebb Magyar Innováció” legújabb kiadványába is bekerültek. De nem csak ezért volt 2020 igazán tartalmas és egyedi családi startup, a MyFarm Harta és a MyFarm kosárközösség életében.

A második szezonnak februárban már úgy vágtak neki a bő 1000 m2-es hartai kert vetésének, hogy minden egyes négyzetmétert kibérelte a közel 200 előfizető.

„A nagy túlkereslet miatt két út állt előttünk: növeljük a kertünket a minőség rovására vagy bevonunk új termelőket. Nem szerettük volna rosszabb minőségben kiszolgálni az előfizetőinket, ezért úgy döntöttünk, megosztjuk a tudást más kertekkel is.” - mondta Kövesdi Gábor, a MyFarm Harta alapítója.

Ezért is csaptak bele nyáron egy toborzó kampányba, ahol az országban kerestek Sándor Gazdához és MyFarm csapathoz hasonló gondolkodású és tapasztalatú kisgazdákat. A toborzás az online csatornájukon keresztül folyt és közel 200-an jelentkeztek, amiből 6 új MyFarm kert is útnak indul 2021-ben. Hajdúhadház, Demjén, Nagyréde, Kerekegyháza, Ópusztaszer és Nagyréde településeken is fognak termelni az előfizetők részére a környezetünkért és a társadalomért elkötelezett kistermelők, családi vállalkozások.

Az új kerteknek köszönhetően 2021-től Budapest, Harta, Paks, Kalocsa és Kecskemét után többek között már Debrecenben, Nyíregyházán, Miskolcon, Gyöngyösön, Szegeden, Makón, Pécsen, Kaposváron, Keszthelyen és Nagykanizsán is élvezhetik a kosárközösség által biztosított háztáji, vegyszermentes minőséget.

MyFarm Harta és a kosárközösség

A MyFarm előfizetők gyakorlatilag egy kis földterületet bérelnek, amin egy tapasztalt és elkötelezett gazda termeli meg a vegyszermentes szezonális javakat, amelyeket aztán a vevők asztalára szállítanak heti vagy havi rendszerességgel. A kert működése és a kiszállítás teljesen transzparens, 0-24-es kamerával követhetőek az események, zárt Facebook csoportban osztanak meg minden információt, illetve bevonják bizonyos döntésekbe az előfizetőket. Sőt, a megtermelt zöldségek legalább 10%-át automatikusan eljuttatják a rászorulóknak. Eddig a 2 szezon alatt 1 gazdaságból 2 tonna zöldséget és 2000 tojást vittek az Oltalom Karitatív Egyesületnek és a Zirzen Janka Gyermekotthonnak. Az első szezonjuk végén, 2019-ben az Index készített velük egy hosszabb interjút, amiben a teljes koncepció részletesen be van mutatva.

Alapítvány a családi gazdaságok segítésére és a még több adományért

Az új kertek indulását és az egész összefogását, a termelés minőségének ellenőrzését az újonnan alapított MyFarm Gazda Alapítvány biztosítja. Az Alapítvány és az egész kezdeményezés célja a minél több környezettudatos kert létesítése és családi gazdaság felnövelése mellett, hogy minél több társadalmi és környezeti célt tudjanak mind terményekkel, akciókkal és forrással is támogatni, segíteni.

A MyFarm kosárközösség növekedése, franchise hálózattá bővítése Magyarországon egyedülálló módon nem üzleti indíttatású, a vidéki kertgazdák megélhetésén felül az extra profitot az Alapítvány fenntarthatósági és szociális céljaira fordítják a jövőben. „A MyFarm közösség többről szól, mint a profit. Szeretnénk a gyermekeinkre egy élhető környezetet és igazságos társadalmat hagyni, amiért igyekszünk tenni is.” – tette hozzá Gábor.