Egyszerű süteménnyel is el lehet kápráztatni a családot

Nem muszáj ahhoz Mautner Zsófinak vagy Széll Tamásnak lenni, hogy a hétköznapokon vagy az ünnepekre készülődve látványos és finom süticsodákat tegyünk le az asztalra: egy csipet kreativitással és lelkesedéssel ugyanúgy ínycsiklandó alkotások készíthetők.

Azokat a süteményeket kedvelem, amelyek egyszerűen és gyorsan elkészíthetők, garantáltan finomak, de látványra sem utolsók. Valószínűleg idén karácsonykor is ezek közül válogatok majd:

Nürnbergi pötyi

A karácsony alapvető tartozéka a mézeskalács, a díszítés miatt viszont elég időigényes, így tavaly én helyette az évek óta bevált nürnbergi pötyit készítettem el: ízében nagyon hasonló, de sokkal hamarabb megvan, és gyakorlatilag elronthatatlan. (Egyszer elrontottam, mert hagytam túlságosan kihűlni a mézes keveréket, és a végén karamellizált cukordarabkák kerültek a tésztába, de ugyanúgy isteni finom maradt.)

Elkészítés: 10 dkg mézet 45 dkg barnacukorral összemelegítünk, majd hozzáadunk egy evőkanál vaníliás cukrot, két evőkanál fahéjat és egy kiskanál őrölt szegfűszeget. Ha valamelyest kihűlt, alaposan összekeverjük 6 dkg darált mogyoróval, 10 dkg vagdalt mandulával, 5 dkg narancshéjjal és 6 dkg citromhéjjal. Közben 4 tojást felkeverünk, majd azt is hozzáadjuk a tésztához. 60 dkg lisztben elvegyítünk 3 kiskanál sütőport, majd az egészet összegyúrjuk. A tésztából vajazott, lisztezett tepsire kis halmokat rakunk, majd előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük.

Tipp: Készíthetjük darált dióval és ánizzsal is, illetve cukorból bőven elég a 30 dkg is. Ha nem akar összeállni a tészta, adjunk hozzá tejet.

Ananászos túrógolyó

Ez az a süti, amihez tényleg semmilyen konyhai előképzettség nem kell, viszont tapasztalatom szerint mindenkit levesz a lábáról. Ízlés szerint bármit belerakhatunk ananász helyett, én készítettem már őszibarackkal és eperrel is, de tervben van áfonyával is.

Elkészítés: 25 dkg túrót villával összetörünk, majd hozzáadunk 15 dkg kristálycukrot, 5 dkg (olvasztott) margarint, 0,6 dl ananászlét és annyi darált kekszet, hogy formázható legyen (hivatalosan 20 dkg-t). Az egészet összegyúrjuk, golyókat formázunk belőlük, a közepükbe ananászdarabkákat nyomunk, és végül kókuszreszelékbe forgatjuk őket.

Almás krémsajtos pite

Bevallom őszintén, ezt a receptet nemrég találtam a Street Kitchen oldalán, és még nem volt alkalmam kipróbálni, de nem tűnik túl nagy ördöngösségnek – viszont annál ízletesebbnek.

Elkészítés: 25 dkg lisztet, 15 dkg hideg vajat, 4 dkg cukrot és 6 dkg hideg vizet gyúrjuk össze egyenletesre robotgéppel. Tegyük hűtőbe fél órára, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki és egyengessük el a piteformánkban. 180 fokon süssük alufóliával letakarva, nehezékkel ( pl. bab) 10 percig, majd fólia nélkül további 10 percig. Míg sül, készítsük el a tölteléket: 20 dkg krémsajtot 5 dkg cukorral, 1 tojással és őrölt vaníliával keverjünk össze. 2 nagy almát vágjunk cikkelyekre, forgassuk meg fél citrom levében, 5 dkg barna cukorban és egy csapott teáskanál fahéjban. A kisült pitetésztára öntsük rá a krémsajtot, a tetején egyengessük el az almákat és 180 fokon süssük 20-25 percig.

Püspökkenyér

Manapság elég alulértékelt édességnek számít a gyümölcskenyér, pedig igazi klasszikus karácsonyi finomság lehet, és tapasztalataim szerint piszok gyorsan elkapkodja a család. Az alaptésztát a Nosaltyn található recept alapján készítem, és ezt fűszerezem meg még a saját ízlésem szerint.

Elkészítés: 2 egész tojást 25 dkg cukorral habosra keverünk, majd elvegyítjük 2 dl tejföllel. 35 dkg lisztben elkeverünk 0,75 csomag sütőport, és ezt is hozzáadjuk a cukros alaphoz. Ízlés szerint tehetünk még hozzá darált diót és őrölt szegfűszeget is. Ez esetben adjunk még hozzá a tejfölből vagy tejet. Ezek után már abszolút ránk van bízva, mivel turbózzuk fel a masszát: lisztbe forgatva mehet bele kandírozott gyümölcs (narancs, citrom, meggy, alma stb.), csokidarabkák és további csonthéjas gyümölcsök is. A kész masszát kivajazott, lisztezett formába öntjük, és kb. 40 perc alatt megsütjük.

Rénszarvas cupcake

Fotó: withsprinklesontop.netFotó: withsprinklesontop.net

A tökéletes mintapéldája annak, hogyan lehet egy nagyon látványos süteményt nagyon egyszerű megoldásokkal elkészíteni.

Elkészítés: Süssünk egy alap muffint – az én javaslatom narancsos-csokis: ¾ bögre cukrot vaníliás cukorral, 10 dkg puha vajjal és 3 tojással krémesre keverünk robotgéppel. Hozzáadunk egy bögre lisztet és fél csomag sütőport, majd a masszába keverünk reszelt narancshéjat, ízlés szerinti mennyiségű kakaóport, és beleforgatunk egy bögre apróra vágott narancsot. Előmelegített sütőben 12-15 perc alatt megsütjük őket. A kisült muffinok tetejét megkenjük olvasztott csokival, majd boltban kapható amarettiket vagy kör alakú kekszeket helyezünk rájuk – ez lesz a rénszarvas arca. A fülekhez pereceket használjunk az ábrának megfelelően, míg a szem készülhet tojáshabból is, de ha nincs kedvünk ezzel pepecselni, fehér M&M-s golyókkal is helyettesíthetjük őket. Az arcra kis olvasztott csokival ragasszunk szintén barna és piros M&M-s golyókat, a szemekre pedig ügyesen nyomjunk egy kis csokit vagy ragasszunk oda apró csokibogyókat.