Figyeljünk a só- és zsiradéktartalomra
A szendvicskészítés talán valóban a legegyszerűbb megoldás, ha tízórairól/uzsonnáról van szó, de még itt is érdemes figyelni a kiegyensúlyozott só- és zsiradékbevitelre. Igyekezzünk alacsonyabb sótartalmú feltéteket választani, az állati eredetű hozzávalókból (felvágottak, sajtok) származó zsiradékokat pedig kombináljuk a telítetlen zsírokban gazdag növényi zsiradékokkal, például margarinnal.
Hová kerüljenek a zöldségek és a fűszerek?
Érdemes zöldségekkel és zöldfűszerekkel feldobni, változatosabbá tenni a szendvicseket. A zöldségek lehetőleg ne a szendvicsbe kerüljenek, hanem az uzsonnásdoboz másik rekeszébe vagy egy külön dobozba, így a feltétekből származó só nem tesz kárt bennük és nem is áztatják el az ételt. A zöldfűszereket – pl. frissen aprított snidlinget, bazsalikomot - viszont bátran használhatjuk a szendvics összeállítása során, de nem akárhogy. Szórjuk ezeket a margarinnal megkent oldalakra, a szórást követően pedig a kenőkéssel húzzunk rá még egy vékony réteget, hogy a zöldfűszerek bekerüljenek a margarinba. Ezzel a zsiradék megóvja a fűszereket a gyors oxidációtól, vagyis nem szürkülnek olyan gyorsan, így a gyerekek is szívesebben elfogyasztják.
A vasárnapi ebéd is jó kiindulási alap lehet
Már a vasárnapi ebéd készítése során felkészülhetünk a következő heti uzsonnákra: a maradék sült húsból, főtt zöldségekből és margarinból ízletes szendvicskrém készülhet, ha pedig egy pár szem burgonyával többet főzünk, kisebb további energiaráfordítással készíthetünk krumplis pogácsát vagy muffint. Nem kell csak a krumplihoz ragaszkodnunk: a különféle ízesítésű sós sütemények változatosan és viszonylag gyorsan elkészíthetőek és tartósak is. Ráadásul az elkészítésébe a gyerekek is bevonhatók, sőt, a nagyobbakra önállóan is rábízhatóak.
Nézzünk néhány izgalmasan egyszerű receptet!
Ha unjuk a klasszikus szendvicseket, készíthetünk tartalmas, sós ízvilágú muffinokat, amelyek nem csak az uzsonnásdobozban, hanem vacsorák, piknikek alkalmával is megállják a helyüket. Erre jó példa a fokhagymás-sonkás muffin, vagy a kolbásszal, zöldpaprikával és sajttal készülő magyaros muffin, ami egy pohár kefir vagy joghurt társaságában igazán laktató megoldás lehet. Ha mégis az édes harapnivalók felé húz a szívünk, egy gyors reggelire és tízóraira is tökéletes választás ez az egyszerűen elkészíthető, fémdobozban viszonylag sokáig eltartható müzlikeksz, ehhez a kekszes-almás sütihez vagy kókuszos kockához pedig még a sütőt sem kell bekapcsolnunk.