Az ízletes ételek készítéséhez szinte elengedhetetlen a zsiradék, ami nem csak lágyabbá teszi a fogások textúráját, de fontos szerepe van a hevítésénél is. Amennyiben inkább a vegetáriánus, flexitáriánus vagy akár laktózmentes étrenddel kísérletezünk, jó hír, hogy az állati eredetű zsiradékokat, így például a vajat bármikor ki lehet váltani növényi alapú margarinokkal. Az azonban nem mindegy, melyik típusú margarint használjuk sütéshez, főzéshez és kenéshez – összeállításunkban most bemutatjuk, mikor mit érdemes választanunk.
Főzéshez
Ideje elfelejteni, hogy csak olajban, zsírban lehet dinsztelni, például a hagymát, hiszen a 60 vagy 70 százalékos, csökkentett zsírtartalmú margarinokat egyaránt használhatjuk főzéshez és pároláshoz is. Ez ráadásul kifejezetten jó megoldás lehet krémlevesek, raguk vagy akár főzelékek készítésekor: a zöldségek a margarinban előbb párolódnak, puhulnak, majd egyenletesen, tejfehérje- és tejcukor-égés nélkül kezdenek el pirulni.
Serpenyős, tepsis sütéshez
A lazább szerkezetű húsokat vagy zöldségeket bátran süthetjük margarinban is. A magasabb, 70 százalék feletti zsírtartalmú margarinok kiválóan használhatóak akár sütőben, például kakukkfüves csirkecombhoz, vagy akár serpenyőben sült natúr halszeletekhez, friss és fagyasztott zöldségekhez, esetleg parázsburgonyához – ez utóbbinál különösen előnyös, hogy a margarin alacsony cukor- és fehérjetartalma miatt nem keletkeznek apró égett gömbök a krumplidarabok felszínén. Ráadásul az ételekkel sült zsiradékot pecsenyelé vagy mártás formájában is felhasználhatjuk, így a maradékról is gondoskodhatunk.
Süteményekhez
A legtöbb süteménynek, tortafélének egyik fő alapanyaga a zsiradék: enélkül szinte elképzelhetetlen egy tészta vagy krém elkészítése. Az omlósabb tésztáknál is érdemes 70 százaléknál magasabb zsírtartalmú margarint választani, ami elkészítés közben – pl. szobahőmérsékleten – jól tartja az állagát, így könnyű dolgozni vele. A sós vagy édes desszertek esetében ezek karaktere határozza meg, milyen típusú zsiradék bizonyul jobb választásnak: míg a fűszeres – például citrusos, kakaós – kelt tészták esetében inkább egy semlegesebb margarin ad teret a többi aromának, addig a croissant-ok vagy sós péksütemények készítésekor a vajas ízű verziók, például a Rama Vajas ízzel nevű termék ajánlható.
Szendvicsekhez
A klasszikus, csökkentett, illetve alacsony zsírtartalmú kenőmargarinok egyaránt remek szendvicshozzávalónak számítanak, köszönhetően annak, hogy a fő összetevőik a növényi olajok és zsírok, amelyek tartalmazzák azokat a létfontosságú zsírsavakat is, amiket a szervezet nem képes magától előállítani. Amennyiben szeretnénk különlegesebb fogásokat készíteni, a margarin kiváló alapja lehet házi kenőkrémeknek: például körözöttnek, tojás, padlizsán, avokádó vagy gomba felhasználásával készült szendvicskrémeknek. Ez nem minden, hiszen remek ízű melegszendvics-krémek is készíthetőek margarinnal.
Laktózmentes/vegán étrendbe beillesztve
Az étrendünk szempontjából is fontos lehet, hogy körültekintően válasszunk zsiradékot. Amennyiben laktózmentes vagy vegán életmódot folytatunk, a margarinnak is illeszkednie kell az étrendünkbe. A Flora Original, Gold, Light és Laktózmentes Rama termékek például száz százalékban növényi alapúak és nem tartalmaznak tejszármazékokat.