A magyarok több mint 24 százaléka meghízott a karantén alatt – az orvos a veszélyekre figyelmeztet

A koronavírus okozta félelem miatt bespájzoltak a magyarok tartós élelmiszerekből. A NÉBIH aktuális felmérése szerint az átlag magyar állampolgár csupán 1 kilót hízott a karantén alatt. Ez elsőre ugyan nem hangzik veszélyesnek, azonban nem szabad elfelejteni, hogy az elhízás Magyarországon járványos méreteket öltött, Európában a legelhízottabb nemzet vagyunk, világszinten pedig a 4. helyen állunk. Dr. Mezei Melinda a további elhízástól félti a magyarokat, mivel a pánik elmúltával, a szavatossági idők miatt nagy mennyiségben kezdik fogyasztani a felhalmozott, egészségtelen élelmiszereket.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nemrég számolt be nagyszabású felméréséről1, melyet a koronavírus járvány alatt végzett. A kutatásból kiderült, hogy a magyar háztartásokban átlagosan 36 kilogramm élelmiszertartalék halmozódott fel az elmúlt hetekben.

Az egyik legnagyobb magyar akadémiai felmérés2 szerint az elmúlt évtizedekben a túlsúlyosak és főleg az elhízottak aránya jelentősen megnőtt hazánkban. A férfiaknál a túlsúlyosak aránya 40 százalék, az elhízottaké 32 százalék, míg nőknél mindkét kategória közel 32 százalékos. Európában az első, a világon a negyedik legelhízottabb ország vagyunk. Többek között ezért sem mindegy, hogy a kamrát milyen élelmiszerekkel töltjük fel.

„Nagyon fontosnak tartom orvosként felhívni a figyelmet arra, hogy a túlsúly és az elhízás drasztikusan megnöveli számos krónikus betegség kockázatát. Ilyen többek között a koszorúér-betegség, a stroke, az oszteoartritisz, a rosszindulatú daganatok kialakulása, a máj zsíros elfajulása, az epehólyag betegség, a fogamzó képességgel és terhességgel kapcsolatos problémák.” – tudatta dr. Mezei Melinda, az Alakorvoslás Program kezelőorvosa.

A Nébih kutatásából az is kiderül, hogy átlagosan 1 kilót híztak a magyarok a járvány ideje alatt, azonban a megkérdezettek 24,1 százaléka számolt be hízásról, 9 százalék pedig 4 kilónál is többet hízott a veszélyhelyzet ideje alatt.

A legfontosabb kérdés, hogy a meglévő túlsúlyhoz adtunk-e még egyet hozzá, vagy normális testsúly esetén szaladt-e fel ez a kis extra. Ha előbbi, akkor sürgősen el kell kezdeni a túlsúly leadását, és az egészséges testsúly elérését. Erre amiatt is szükség van, mert sokan emlegetik koronavírus járvány második hullámának eljövetelét, és érdemes mindent megtenni annak érdekében, hogy felkészültek legyünk, a lehető legegészségesebb testben és lélekben. Ugyanis nem csak az életkor, de a túlsúly is kiemelt kockázati tényező a vírussal szembeni védekezés és a túlélési esélyek szempontjából.

Ha azonban normális tartományban van a testsúlyunk és így jött fel a plusz 1 kiló, akkor arra kell figyelni, hogy az ezt eredményező életmódon minél hamarabb változtassunk, mert enélkül garantáltan a hízás útján fogunk tovább haladni, ráadásul egyre ütemesebben. Ha a szervezetünket tartósan túlevéssel, mozgáshiánnyal terheljük, akkor az nyomot hagy az anyagcserénken is, amely akár odáig is vezethet, hogy nehezebben fogyunk és könnyebben hízunk. Ez a "hízásra beállt anyagcsere" tovább súlyosbíthatja a most még csak semminek tűnő 1 kilós hízást.

„Örömmel olvastam, hogy a felmérés szerint minden tizedik ember többet tudott sportolni a karantén alatt, sőt a kutatásban megkérdezettek 10,4 százaléka testsúlycsökkenésről számolt be. Jó lenne ebből minél többet átmenteni a boldog hétköznapokba is. A mozgás jótékony hatásáról hosszasan lehetne beszélni. Most csak annyit említenék meg, lényeges az, hogy sportolási szokást alakítsunk ki. Ha ez sikerült és tartósan az életünk része a sport, akkor az pont olyan teendő, mint a fodrász, a bevásárlás vagy a porszívózás.” – mondta el dr. Mezei Melinda, az Alakorvoslás Program kezelőorvosa.

A korlátozások feloldásával lassan visszatér az élet a régi kerékvágásba, azonban Dr. Mezei Melinda azt javasolja, továbbra is ragaszkodjunk az egészséges étkezési rutinhoz. A helyes étkezés napi háromszori: reggeli, ebéd, vacsora. Az étkezések között minimum 4, maximum 6 óra teljen el, kivéve persze az alvással töltött időt. Az étkezések közül az ebéd legyen a szénhidrátban is gazdagabb, legbőségesebb étkezés. Ahhoz azonban, hogy beinduljon a fogyás is, akár szakorvos segítségével, ki kell alakítani egy étrendet, mely során nincs zsírraktározás. Ehhez rendezni kell az anyagcserét, hogy az inzulinszint alacsonyabb szintre álljon be, a sejtek pedig az étkezések után jobban reagáljanak az inzulinra. Ezen felül az étrend kialakításánál oda kell figyelni arra is, hogy mely alapanyagokból készülnek a fogások – érdemes kerülni a korábban felhalmozott fehérlisztet, tésztákat, azonban a korábban vásárolt tartósítószermentes zöldségkonzervek jól beilleszthetők egy diétás étrendbe is.