Rendszeresen jársz edzeni, de nem tudod, mit egyél előtte és utána? 5 tipp a maximális hatékonyság érdekében

Edzéseink hatékonyságát nagy mértékben befolyásolja az étkezésünk - általánosságban is, és közvetlenül az edzések időpontja körül is. Az alábbi tippeket érdemes megfogadnod - írja a noslaty.hu

Végre belevágtál, kezded már magad is elhinni, hogy a rendszeres mozgás része az életednek? Gratulálok, nagyot léptél az egészséged megőrzése érdekében! Azt azonban fontos tudnod, hogy a mozgás mellett sem feledkezhetsz meg a megfelelő táplálkozásról.

A sportolás környéki táplálkozás bizony érmek, rekordok sorsáról tud dönteni az élsportban, de az átlag, hobbisportolók közérzetét, teljesítményére is hatással van. Nézzük, hogy érdemes összehangolni az edzéseinket az étkezéseinkkel? A következőkben a nosalty cikkének tanácsait olvashatod.

1. Sose vágj bele éhgyomorra!

Függetlenül az edzésed időpontjától, fontos, hogy ne vágj neki üres gyomorral. Az egyik legveszélyesebb dolog, amit elkövethetsz, ha nulla kalória bevitelével kezdesz neki az izzadásnak. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy egy három fogásos vasárnapi ebéd után kéne elindulnod a napi „tízkilóméteresedre”, de az ájulást, ami a mozgás következtében kialakuló alacsony vércukorszint miatt következhet be, mindenképpen kerüld el. Ha meg is próbálkoznál az úgy nevezett – de hangsúlyozom, részemről egyáltalán nem ajánlott – éhgyomros edzéssel, ezzel garantáltan az izomtömeged csökkenését segítenéd elő, ami biztosan nem szerepelt a céljaid között.

2. Mikor együnk edzés előtt?

Edzés előtt nagyjából másfél órával érdemes utoljára enni, így nem lesz túl telített a gyomrod, ami megnehezítheti a gyakorlatok helyes kivitelezését, ugyanakkor kapsz majd annyi erőt – egy, az összes, energiát adó tápanyagot megfelelő összetételben tartalmazó étkezéstől -, ami előrébb visz a mozgás során. Ez teljesen logikus, hiszen a mozgáshoz energiára van szükség!

3. Mit együnk edzés előtt?

Edzés előtt figyelj arra, hogy az étkezésed elég szénhidrátot tartalmazzon ahhoz, hogy az ún. glikogénraktáraid feltöltődjenek, a vércukorszinted pedig ideális legyen. Mivel a magasabb zsírtartalmú ételeket emésztjük meg a leglassabban, így igyekezz valamilyen könnyebb, zsírszegényebb fogást fogyasztani. Ez lehet egy kisebb szendvics sajttal vagy sonkával, túróval, tojással, zöldségekkel, vagy pár db magas rosttartalmú laposkenyér natúr joghurttal, kefirrel.

4. A megfelelő folyadékfogyasztás kulcsfontosságú

Figyelj a folyadékra, edzés előtt, közben és után is. A sportteljesítményünk nagyban függ a hidratáltsági állapotunktól, a testtömegünk 2%-nál nagyobb mértékű csökkenése – ami vízből és ásványi sókból áll – már komoly teljesítményromláshoz vezet.

5. Mit együnk edzés után?

Edzés után legyen fehérje és szénhidrát is az étkezésedben. A fehérjebevitellel az izmaid regenerálását segíted, a szénhidrátokkal pedig biztosítani tudod az ehhez szükséges energiát, illetve ismét fel fogod tölteni a glikogénraktárakat is. Ehetsz ilyenkor túrót, sajtot, tojást, sovány sonkákat, laposkenyeret, teljes kiőrlésű kenyeret, zsemlét, ezek mellé esetleg gyümölcslét, gyümölcsöt. Persze a mennyiségekre figyelj, annyit fogyassz, amennyi belefér a napi kalóriabeviteli mennyiségedbe!

Lényeg a lényeg, edzés előtt és után is fontos, hogy mit eszel, de a minőség mellett a mennyiségről se feledkezz meg. Ha túl keveset eszel, nem fogsz fejlődni, hiába mozogsz szorgosan, de igaz ennek a fordítottja is, járhatsz edzeni hetente akár ötször-hatszor is, ha túl sokat eszel mellette.