Pápai Hús: kétmilliárdból fejleszt a százéves húsipari cég

Kapacitásának és hatékonyságának növelése érdekében több mint 2 milliárd forintot fordít feldolgozó- és csomagoló berendezések beszerzésére az 1913-ban alapított Pápai Hús Kft., jelentette be a cég. Az Egyesült Államokba is exportáló cég fejlesztéséihez közel 750 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz jut a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programon (GINOP) keresztül.

Leginkább három termékvonal, a sonka, a bacon és a hagyományos töltött termékek előállításához szükséges olyan feldolgozó- és csomagoló berendezéseket telepít pápai telephelyére a Pápai Hús Kft., melyek jelentős mértékben meggyorsítják a munkafolyamataikat és elősegítik termékek magasabb színvonalon történő termék-előállítását. A berendezések telepítése már 2019 novemberében megkezdődött, a folyamat várhatóan 2021 tavaszán zárul.

„Belföldi és külföldi fogyasztóink lehető legmagasabb szintű kiszolgálása érdekében komoly hangsúlyt fektetünk termékeink minőségének folyamatos növelésére, illetve a nemzetközi trendekhez is illeszkedő termékpalettánk fejlesztésére. Ezért a több mint százéves múlttal rendelkező, Magyarország egyik legkedveltebb húsüzeme szempontjából különösen fontosnak tartjuk a kapacitás- és hatékonyságnövelő beruházásunk elindítását.” - mondta Szappanos Péter a Pápai Hús Kft. ügyvezetője.

Az összesen 2,024 milliárd forintos beruházási folyamat a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) - amely az élelmiszeripari komplex beruházások kombinált hiteltermékekkel történő támogatására jött létre – segítségével valósul meg. Sikeres pályázóként, a húskészítményeket gyártó cég közel 750 millió forint (747.240.000 forint) értékben vissza nem térítendő támogatásban részesül, mely a nagy volumenű beruházás teljes költségének majdnem 40%-át (36,9%) fedezi.

Az 1913-ban alapított, de 2016-ban jelentősen megújult Pápai Hús Kft. tevékenysége kiterjed a sertésvágásra és darabolásra, előhűtött és fagyasztott hús előállítására, füstölt és hőkezelt húskészítmények, sonka és szalonna gyártására. A Pápai Hús jelenleg közel 700 főt foglalkoztat, beszállító partnerei révén pedig közvetve további mintegy 1800-2000 környékbeli lakosnak biztosít megélhetést.